27.5.09

Η ξεχασμένη Λειτουργία

στην Αγία Σοφία το 1919.Πρωταγωνιστής αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος της εθνικής μας ζωής, το όποιο δυστυχώς αγνοούν πολλοί Έλληνες, ήταν ένα αληθινό παλικάρι, ένα βλαστάρι της λεβεντογέννας Κρήτης, της οποίας τα ανδρεία παιδιά έδωσαν πάντα το μεγάλο παρόν σ' όλους τους αγώνες του Γένους, από τα πανάρχαια χρόνια ως τις μέρες μας. Αναφερόμαστε στον παπα-Λευτέρη Νουφράκη από τις Άλωνες Ρεθύμνου, ό οποίος υπηρετούσε ως στρατιωτικός ιερέας στη Β' Ελληνική Μεραρχία, μια από τις δυο Μεραρχίες πού συμμετείχαν στις αρχές του 1919 στο «συμμαχικό» εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Ή Μεραρχία αύτη στο δρόμο προς την Ουκρανία στάθμευσε για λίγο στην Κωνσταντινούπολη, την Πόλη των ονείρων του Ελληνικού λαού, ή οποία βρισκόταν τότε υπό «συμμαχική επικυριαρχία», ύστερα από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου...Ή Άγια-Σοφιά ήταν ακόμη τζαμί και σίγουρα κάποιοι φύλακες θα ήταν εκεί, κάποιοι άλλοι θα πήγαιναν για προσευχή, δεν ήταν δύσκολο από τη μία στιγμή στην άλλη να γεμίσει ή εκκλησία. Ύστερα ήταν και οί ανώτεροι τους πού δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι αυτή την ενέργεια, ή οποία σίγουρα θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων από τους «συμμάχους» για την «προκλητικότητα» της. Ίσως μάλιστα να δημιουργείτο και διπλωματικό επεισόδιο πού θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Όμως ό παπα-Λευτέρης είχε πάρει την απόφαση του, ήταν αποφασιστικός και κατηγορηματικός. Αν δεν έρθετε εσείς, θα πάω μοναχός μου! Μόνο ένα ψάλτη θέλω. Εσύ, Κωνσταντίνε (Λιαρομάτη), θα μου κάνεις τον ψάλτη; Εντάξει, παππούλη, του απάντησε ό Ταγματάρχης, πού πήρε και αυτός την ίδια απόφαση, κι όλα πια είχαν μπει στο δρόμο τους. Τελικά, μαζί τους πήγαν και οί άλλοι...Ό παπα-Λευτέρης ψιθύρισε με μεγάλη συγκίνηση: «Εισελεύσομαι εις τον οίκον σου, προσκυνήσω προς Ναόν Άγίον σου εν φόβω...». Προχωρεί γρήγορα, δεν χρονοτριβεί Εντοπίζει το χώρο στον όποιο βρισκόταν το Ιερό και ή Αγία Τράπεζα. Βρίσκει ένα τραπεζάκι, το τοποθετεί σ' αυτή τη θέση, ανοίγει την τσάντα του, βγάζει όλα τα απαραίτητα για τη Θεία Λειτουργία, βάζει το πετραχήλι του και αρχίζει.
Ευλογημένη ή Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν, αποκρίνεται ό Ταγματάρχης Λιαρομάτης και ή Θεία Λειτουργία στην Άγια-Σοφιά έχει αρχίσει. Μακάρι να μας αξιώσει ό Θεός να την ολοκληρώσουμε, σκέφτονται όλοι, και σταυροκοπιούνται με κατάνυξη. Οί αξιωματικοί μοιάζουν να τα 'χουν χαμένα, όλα έγιναν τόσο ξαφνικά και φαίνονται απίστευτα Ή Θεία Λειτουργία προχωρεί κανονικά. Ή Άγια-Σοφιά ύστερα από 466 ολόκληρα χρόνια ξαναλειτουργείται!Χρέη νεωκόρου εκτελεί ό Υπολοχαγός Νικολάου. Στο μεταξύ ή Άγια-Σοφιά αρχίζει να γεμίζει με Τούρκους...Ό παπα-Νουφράκης δεν πτοείται και συνεχίζει. Οί άλλοι κοιτάζουν σαστισμένοι πότε τον ατρόμητο παπά και πότε τους Τούρκους, πού μέχρι εκείνη τη στιγμή παρακολουθούν σιωπηλοί μη μπορώντας ίσως να πιστέψουν στα μάτια τους, γιατί αυτό πού γινόταν εκείνη την ώρα μέσα στην Άγια-Σοφιά ήταν πραγματικά κάτι το απίστευτο. Μετά το Ευαγγέλιο ακολουθεί το Χερουβικό από τον Ταγματάρχη Λιαρομάτη, ενώ ό παπα-Λευτέρης τοποθετεί το αντιμήνσιο πάνω στο τραπεζάκι, για να κάνει την Προσκομιδή. Οί Τούρκοι συνεχώς πληθαίνουν. Οί ώρες είναι δύσκολες, αλλά και ανεπανάληπτες, επικές.

Ή Λειτουργία τελειώνει! Ένα όνειρο δεκάδων γενεών Ελλήνων έχει γίνει πραγματικότητα. Ό παπα-Νουφράκης και οι τέσσερις αξιωματικοί είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν στο πλοίο. Ή Εκκλησία όμως είναι γεμάτη Τούρκους, οί όποιοι έχουν αρχίσει να γίνονται άγριοι, επιθετικοί συνειδητοποιώντας τι ακριβώς είχε συμβεί. Ή ζωή τους κινδυνεύει άμεσα.
Όμως δε διστάζουν, πλησιάζει ό ένας τον άλλο, γίνονται «ένα σώμα», μια γροθιά και προχωρούν προς την έξοδο.Οί Τούρκοι είναι έτοιμοι να τους επιτεθούν, όταν ένας Τούρκος αξιωματούχος παρουσιάζεται με την ακολουθία του και τους λέει: «Ντουρούν χέμεν» (αφήστε τους να περάσουν). Το είπε με μίσος. Θα ήθελε να βάψει τα χέρια του στο αίμα τους, όμως εκείνη τη στιγμή έτσι έπρεπε να γίνει, αυτό επέβαλαν τα συμφέροντα της πατρίδας του, δεν ήταν χρήσιμο γι' αυτούς να σκοτώσουν τώρα πέντε Έλληνες αξιωματικούς μέσα στην άγια Σοφιά. Δεν ξεχνά ότι στ' ανοιχτά της Πόλης βρίσκονται δυο ετοιμοπόλεμες Ελληνικές Μεραρχίες κι ακόμη ότι ή Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ουσιαστικά υπό την επικυριαρχία των νικητών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στους οποίους βέβαια δεν συμπεριλαμβάνονται οι Τούρκοι. Στο άκουσμα αυτών των λόγων οι Τούρκοι υποχωρούν. Ό παπα-Νουφράκης και οί άλλοι αξιωματικοί βγαίνουν από την Άγια-Σοφιά κατευθυνόμενοι προς την προκυμαία, όπου τους περιμένει ή βάρκα. Ένας μεγαλόσωμος Τούρκος τους ακολουθεί, σηκώνει ένα ξύλο και ορμά για να χτυπήσει τον παπα-Νουφράκη. Διαισθάνεται, ξέρει ότι αυτός ό παπάς είναι ό εμπνευστής, ό δημιουργός αυτού του γεγονότος. Ό ηρωικός παπάς σκύβει για να προφυλαχθεί, αλλά ό Τούρκος καταφέρνει και τον χτυπά στον ώμο. Λυγίζει το σώμα του από τον αβάσταχτο πόνο, όμως μαζεύει τις δυνάμεις του, ανασηκώνεται και συνεχίζει να προχωρεί.

Στο μεταξύ ό Ταγματάρχης Λιαρομάτης και ό Λοχαγός Σταματίου αφοπλίζουν τον Τούρκο, πού είναι έτοιμος για να δώσει το πιο δυνατό κι ίσως το τελειωτικό χτύπημα στον παπά. Ήδη, πλησιάζουν στη βάρκα. Μπαίνουν όλοι μέσα.Ό Κοσμάς μαζεύει τα σχοινιά και αρχίζει γρήγορα να κωπηλατεί. Σε λίγο βρίσκονται πάνω στο ελληνικό πολεμικό πλοίο ασφαλείς .και θριαμβευτές. Βέβαια ακολούθησε διπλωματικό επεισόδιο και οί «σύμμαχοι» διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ό οποίος αναγκάστηκε να επιπλήξει τον παπα-Λευτέρη Νουφράκη. Όμως κρυφά επικοινώνησε μαζί του και «τον επαίνεσε και συνεχάρη τον πατριώτη ιερέα, πού έστω και για λίγη ώρα ζωντάνεψε μέσα στην Άγια-Σοφιά τα πιο ιερά όνειρα του Έθνους μας». Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το ιστορικό της Θείας Λειτουργίας πού έγινε ύστερα από 446 χρόνια στην Άγια-Σοφιά από τον ηρωικό παπα-Λευτέρη Νουφράκη. Σίγουρα οι περισσότεροι Νεοέλληνες το αγνοούμε.

ΠΗΓΗ:Απόσπασμα από το ομώνυμο άρθρο του Ανδρέα Κυριάκου στο περιοδικό «Τα Πάτρια» σελ. 4-5, 57-61, 1996
http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2008/10/blog-post_09.html

19 σχόλια:

John Begood είπε...

Καλησπέρα Dreamer,
κάπου το έχω ξανακούσει αυτό και νόμιζα ότι είναι απο τις παπαρολογίες του λιακόπουλου,μέχρι που το ξανασυναντώ!
Ρέ λές να τους πάρουμε τη Πόλη,γιατί λένε πως θα συνεχιστεί η λειτουργια απο κει που σταματησε,όταν ελευθερωθεί η Πόλη!
Χλωμο το βλέπω!
Καλό βράδυ.

Osiris είπε...

Αυτός δεν ήταν παπάς. Αυτός ήταν "πειρατής"!!!
Και δεν έχω παρά να συγχαρώ τον "συνάδελφο".
Εύγε!!!
Είμαι σίγουρος ότι θα έχει αποκτήσει ήδη το δικό του "καράβι".

ΥΓ: Angel, έτσι και ετοιμαζόμαστε για πόλεμο, ελπίζω να μου το πεις έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή, ε;

;)

Καλόοοοοο!!!

...>

aa είπε...

Nιώθω υπερήφανος που τρέχει στις φλέβες μου αίμα κρητικό.

Να είσαι καλά, αγαπημένη!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Άντζελα μου ομολογώ ότι και αυτό όπως και πολλά άλλα δεν το ήξερα.....
Μερικά πράγματα όταν μας τα δίδασκαν στο σχολείο, εγώ είχα το νου μου στη διαολιά, τύπου να βάλω κόλλα η καρφίτσα στην καρέκλα της καθηγήτριας ,παιδί δερμάτινο!!!!!

So far away ..... είπε...

Τι λες τώρα ρε Αγγελική !

Φοβερή ιστορία , τη διάβαζα και ήταν σαν να ήμουν εκεί !

Ανατρίχιασα . . . .

dreamer-angel είπε...

Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε!Κι εγώ έπαθα πλάκα όταν τη διάβασα αυτή την ιστορία!Γι αυτό το λόγο άλλωστε την έβαλα και στο blog.
Osiri θα σε ενημερώσω για να γεμίσουμε τις μπαρουταποθήκες!!! Χα χα χα
Φιλιά σε όλους, ακόμα μαζεύω το σπίτι και δεν προλαβαίνω να σας απαντήσω ξεχωριστά!
Τα λέμεεεεεεεεεεεε

Μάτα είπε...

Αντε μαζί τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε!!!!
Τρομερή ιστορία λέμε! Φιλιά!

homemade είπε...

αγγελική πολύ καλή επιλογήσου...
και εγένετο το θέλημα του Θεού
νάσαι καλά....κάποιοι ήταν αληθινοί ήρωες....

dreamer-angel είπε...

Μάτα μου
δεν μπορείς να φανταστείς τι γίνεται εδώ μεσα!
Το έχω κάνει γιαπί το σπίτι!Φιλιά πολλά

homemade σ ευχαριστώ πολύ!!!Οπως τα λές...ήταν...γιατί σήμερα....
Φιλιά πολλά

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΟΒΕΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

ΣΤΕΛΙΟΣ είπε...

Αυτή είναι η λεγόμενη Ιερή Τρέλα, που δεν ακολουθεί κανόνες και οδηγεί τους ανθρώπους στο μεγαλείο.
Η αιτία που σήμερα έχουμε αυτά τα χάλια, είναι κανείς από τους σύγχρονους Έλληνες ηγέτες, δεν "πάσχει" από αυτή την αρρώστεια (είναι δηλαδή όλοι τους υπεβολικά υγιείς)..

m.blanco είπε...

Πολύ ωραία ιστορία, μόνο που αυτού του είδους οι ηρωισμοί πάντα έχουν δύο πλευρές.
Ο παπάς και οι αξιωματικοί πήραν τη βάρκα και έφυγαν αλλά σίγουρα κάποιοι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι θα υπέστησαν αντίποινα για το συμβάν.

πολύ καλό το post, νομίζεις οτι ζεις την ιστορία. Καλησπέρα.

dreamer-angel είπε...

Σκρουτζάκο μου μακάρι...
Να σαι καλά!Καλό Σ/Κ

Στέλιο μου έτσι είναι δυστυχώς!
Καλώς σε και φιλιά πολλά!δε σου κρύβω ότι μου λειψες!

m.blanco χαμένοι για χαμένοι οπότε....
Φιλιά πολλά και σ ευχαριστώ που πέρασες!Ελπίζω να σε ξαναδώ!

ikor είπε...

Καταπληκτική ιστορία. Μπράβο για την ανάρτηση!

Στους περισσότερους δυστυχώς φαίνεται γραφικό να ασχολείσαι με τέτοια θέματα...

Καλό ΣΚ!

dreamer-angel είπε...

ikor μου καλησπέρα!Ναι δυστυχώς έτσι είναι!Να σου πω όμως κάτι;
Σ όποιον αρέσουμε!Οι υπόλοιποι ας μη με ξαναδιαβάσουν!Τα φιλιά μου

Vassilis είπε...

Ομολογώ ότι την ιστορία αυτή δεν την ήξερα. Σε ένα forum διάβασα ότι "Εκτός από προτομή του, που εγέρθηκε το 2003 στο χωριό του, τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει και οδός στο όνομά του, σε νεόδμητη περιοχή των Μυσιρρίων..."
Τουλάχιστον κάποιοι (όχι βέβαια το επίσημο κράτος ούτε καν η εκκλησία) έχουν τιμήσει την μνήμη του και τη λεβεντιά του.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Βασίλη για τις extra πληροφορίες!Ομολογώ πως δεν τις ήξερα! Σ ευχαριστώ πολύ!Τα φιλιά μου
dreamer angel

Ξημεράκης Φάνης είπε...

Μικρές στιγμές αληθινές
που θέλουνε ψυχή
με παληκάρια αμέτρητα
στη Κρητική τη Γη.

Ανθρωποι με σεμνότητα
γράψανε ιστορία
που δυστυχώς δεν βρίσκονται
σε σχολικά βιβλία.

Πάντα τα κρητικόπουλα
ήταν πρωτοπορία
σ΄αγώνες, εθελοντικά,
για την ελευθερία.

να σαι καλά συντέκνισσα
μ΄αυτά που μας θυμίζεις
μια "σκέψη " στους αγωνιστές
αξίζει να χαρίζεις.

καλό μήνα σε όλους

Ανώνυμος είπε...

Καλό σου μήνα Φάνη μου!Υπέροχος όπως πάντα!Φιλιά
DREAMER ANGEL