3.5.09

Δεν καταλαβαίνω...


«Πως μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε τον ουρανό ή την ζεστασιά της γης; Η ιδέα μας φαίνεται περίεργη. Επειδή ακριβώς δεν μας ανήκουν η δροσιά του αέρα και η διαύγεια του νερού, πως είναι δυνατόν να τα αγοράσετε;
Κάθε κομματάκι αυτής της γης είναι ιερό για τον λαό μου.Οι χυμοί που τρέχουν μέσα στα δέντρα μεταφέρουν τις μνήμες του ερυθρόδερμου ανθρώπου. Οι νεκροί των λευκών ανθρώπων ξεχνούν τον τόπο που γεννήθηκαν, όταν πάνε περίπατο μέσα στα άστρα.Οι δικοί μας νεκροί δεν ξεχνούν ποτέ αυτή την υπέροχη γη, γιατί είναι η μητέρα του ερυθρόδερμου ανθρώπου. Είμαστε ένα μέρος της γης και αυτή πάλι ένα κομμάτι από εμάς. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι οι αδελφές μας, το ελάφι, το άλογο, ο μεγάλος αετός είναι οι αδελφοί μας. Τα βράχια στους λόφους, το πράσινο χρώμα των λιβαδιών, η ζεστασιά του πόνι και ο άνθρωπος,όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τα ποτάμια είναι τα αδέλφια μας, σβήνουν την δίψα μας. Ξέρουμε ότι ο λευκός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τα ήθη μας.'Ενα κομμάτι γης μοιάζει σ' αυτόν μ' ένα οποιοδήποτε άλλο κομμάτι.Η γη δεν είναι ο αδελφός του, αλλά ο εχθρός του,μόλις την κυριεύσει, πηγαίνει μακρύτερα. Εγκαταλείπει τους τάφους των προγόνων του, και αυτό δεν τον ενοχλεί.Ο τάφος των προγόνων του και η κληρονομιά για τα παιδιά του πέφτουν στην λήθη. Συμπεριφέρεται στην μητέρα του,τη γη, και στον αδελφό του, τον ουρανό, σαν να ήταν πράγματαπου αγοράζονται, που λεηλατούνται, που πουλιούνται όπως τα πρόβατα ή τα λαμπερά μαργαριτάρια.

Η απληστία του θα καταβροχθίσει την γη και δεν θα αφήσει πίσω της παρά μια έρημο. Δεν υπάρχει ένα ειρηνικό μέρος στις πόλεις των λευκών ανθρώπων. Δεν υπάρχει τόπος όπου μπορείς να ακούσεις τα φύλλα που αναπτύσσονται την άνοιξη ή το θρόισμα των φτερών κάποιου εντόμου. Αλλά μπορεί να γίνεται έτσι γιατί είμαι άγριος και δεν καταλαβαίνω. Είμαι ένας ερυθρόδερμος και δεν καταλαβαίνω.Εξετάζουμε λοιπόν την προσφορά σας για να αγοράσετε την γη μας. Αλλά αν αποφασίσουμε να τη δεχτούμε, θα βάλω έναν όρο: ο λευκός άνθρωπος θα πρέπει να συμπεριφέρεται στα ζώα αυτής της γης, όπως και στα αδέλφια του.Είμαι ένας άγριος και δεν γνωρίζω άλλο τρόπο ζωής. Είδα κάπου χίλια αγριοβούβαλα να σαπίζουν στο λιβάδι, εγκαταλειμμένα από τον άνθρωπο που τα είχε χτυπήσει με ένα τρένο που περνούσε από εκεί. Είμαι ένας άγριος και δεν καταλαβαίνω πως το σιδερένιο άλογο που καπνίζει μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τον αγριοβούβαλο, που δεν τον
σκοτώνουμε παρά μόνο για να τραφούμε.Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς τα ζωα;
Αν εξαφανιζόταν όλα τα ζώα, ο άνθρωπος θα πέθαινε από μια μεγάλη πνευματική ερημιά. Γιατί αυτό που συμβαίνει στα ζώα,σε λίγο συμβαίνει και στον άνθρωπο. Όλα τα πράγματα είναι αλληλένδετα.Πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας ότι το χώμα που πατούν έχει γίνει από τις στάχτες των προγόνων μας. Διδάξτε στα παιδιά σας αυτό που τους διδάσκουμε και εμείς στα δικά μας: ότι η γη είναι η μητέρα μας. Ό,τι συμβαίνει στην γη,συμβαίνει και στους γιους της γης. Όταν οι άνθρωποι περιφρονούν το χώμα, περιφρονούν τον ίδιο τον εαυτό τους. Ξέρουμε τουλάχιστον αυτό: η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο, ο άνθρωπος ανήκει στην γη.
Τo 1854 o μεγάλος Λευκός Αρχηγός στην Ουάσιγκτον (Φράνκλιν Πιρς- πρόεδρος των ΗΠΑ) πρότεινε να αγοράσει μια ζώνη από τις εκτάσεις των ινδιάνων.Η απάντηση του Αρχηγού των Ινδιάνων Σιατλ θεωρήθηκε ως η πιο ωραία και ουσιαστική Διακήρυξη που έγινε ποτέ για το περιβάλλον.

13 σχόλια:

dreamer-angel είπε...

Πανδώρα μου, κάτι έχεις κάνει στο blog σου κ δεν μπορώ να σου γράψω σχόλιο!!!Φιλιά

Ευρύνοος είπε...

Αυτά και πολλά άλλα μας απασχολούν dreamer και στον Κυκεώνα και στα μπλόγκ και σαν μονάδες-άτομα..

το θέμα είναι, πώς(?) θα αλλάξει η κατάσταση..
δυστυχώς δέν υπάρχει τρόπος..
η "ανάπτυξη" έχει καταστρέψει κάθε ίχνος ελπίδας.. για θεραπεία..
αν βρείτε, δείτε την ταινία-ντοκυμαντέρ, eleventh hour.. θα καταλάβετε οτι δέν κινδυνεύει η Φύση και η Γή απο μάς..
εμείς κινδυνεύουμε απο μάς..
η Φύση και η Γή θα συνεχίσουν να υπάρχουν.. εμείς θα γίνουμε είδος προς εξαφάνιση, μέσω των πράξεών μας..

καλησπέρα..

zinaa kapa είπε...

(η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο, ο άνθρωπος ανήκει στην γη.)


πολυ σωστα το λες!!!

καλο βραδυ

Vassilis είπε...

155 χρόνια μετά μου φαίνεται ότι "εμείς" οι λευκοί ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από αυτά που μας είπε ότι δεν καταλάβαινε ο αρχηγός των Ινδιάνων.

Stop the animals ill-treatment είπε...

Συγνώμη που θα είμαι εκτός θέματος εντελός! Θα ήθελα να σου πω dreamer-angel ότι ιδέα δεν είχα τόσο καιρό... Για να μην τα γράφω όμως εδώ, σου έχω απαντήσει στο σχόλιό σου!

Σε ευχαριστώ και πάλι...

Επίσης να σου πω ότι διαβάζωντας μου άρεσε πολύ το blog σου!

Καλή συνέχεια να έχουμε και οι δύο!

pandora είπε...

Σαμποτάζ! Μου το είπαν κι άλλοι Αγγελικούλα.
Η γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Αντιδρά στην κακοποίηση κι άρχισε ήδη να μας τιμωρεί. Τι άλλο;

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Μάτα είπε...

Νομίζω ότι ο Μεγάλος Ινδιάνος τα είπε όλα...
Ποιός τον άκουσε ή τον ακούει όμως;

Φιλάκια

ΦΟΥΛΗ είπε...

Όμορφη ανάρτηση Αγγελική......
Ώρες ώρες ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος.......
Καλό απόγευμα

ΛΕΩΝ είπε...

Δυστυχώς τα λόγια του σοφού Ινδιάνου έμειναν μόνο ως "διακήρυξη" και από πράξεις......τίποτα!
Πολύ ωραίο το ποστ σου!
Καλημέρα!

dreamer-angel είπε...

Καλέ μου Ευρύνοε έτσι είναι!
Οταν βρω χρόνο θα προσπαθήσω να τη δω!Φιλιά πολλά

zinaa kapa σ ευχαριστώ για το σχόλιο!Την καλησπέρα μου

Βασίλη μου κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα!!!Φιλιά

Stop the animals ill-treatment σ ευχαριστώ για την επίσκεψη και για το σχόλιό σου!Ερχομαι από κει!Φιλιά

Πανδώρα μου να σαι καλά!Ελπίζω τώρα να είναι οκ.Τα φιλιά μου

Μάτα μου, και που τον ακούμε τί μπορούμε να κάνουμε;;;;Μάλλον τίποτα!Φιλιά

Φούλη μου άστα!!!Καλή σου εβδομάδα!

Λιονταράκι μου σ ευχαριστώ πολύ!
Είναι πολύ στενάχωρο το όλο θέμα!Φιλιά

aa είπε...

Δυστυχώς, απ' ό,τι φαίνεται, δεν ανήκουμε όλοι στην ίδια "οικογένεια"...


Φιλιά πολλά μαργαριταρένια

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ Η ΓΗ ΑΦΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ.ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

dreamer-angel είπε...

aa στεναχωριέμαι πολύ μ αυτά!Φιλιά πολλά κι από μένα!

Σκρουτζάκο μου να σαι καλά μικρούλη!!!Φιλιά για μια καλύτερη εβδομάδα!!!